POSEBNO MESTO ZA UŽIVANJE
 
 

Godine 1895. počela je da se uređuje u centru Novog Sada zelena površina kao park. 

U blizini Dunava i u produžetku Dunavske ulice - otuda mu ime, a oivičen je bulevarom Mihajla Pupina s južne strane, Dunavskom ulicom sa severne, ulicama Ive Lole Ribara i Ignjata Pavlasa (Žarka Zrenjanina) sa istočne i zapadne. 

Tu je u XIX veku bio liman, rukavac Dunava koji je postao bara, obrasla trskom i vrbama, nezdrava za okolinu, leglo komaraca i žaba.

 Teren je bio niži od prostora oko Mostobrana i završetka Dunavskog sokaka, jer je zemlja odavde korišćena za gradnju nasipa uz obalu Dunava i nasipanje kraja Dunavske ulice.

 

 

 PONUDA  STANOVA  CENTAR NOVI SAD                djura-jaksic-monument

 

                                                           images_5


Kad je Magistrat odlučio da ovo područje uredi, najpre je nasuta zemlja u depresijama s muljevito-peskovitom podlogom. Jedino je na najnižoj koti, na 76 m2 nadmorske visine, ostala bara, koja je kasnije ozidana, te je nastalo današnje jezerce, sa malim ostrvom, nazvanim Eržebet (Jelisaveta) gde je zasađena žalosna vrba u spomen na austrijsku caricu ubijenu 1898. godine. Franc [ams, petrovaradinski apotekar i hroničar zabeležio je još 1810. da je uz nekadašnji liman postojao prostor za šetnju i odmor, koji se lepo mogao videti sa Petrovaradinske tvrđave. Kraći priobalni deo limana i kraj Dunavske ulice, koji je bio donekle uređen, Novosađani su još pre nastajanja današnjeg parka nazivali Promenada (šetalište). Tu su pre podne izlazile majke ili dadilje s decom, oko podneva su dolazili penzioneri, a pred veče je to bilo mesto za provod mladeži. Na saletli, koja je obnovljena 2001. godine, nedeljom i praznicima, u popodnevnim časovima, svirala vojna kapela.

 
                                                                                                                                  
                          POGLEDAJTE PONUDU STANOVA NOVI SAD                                            images_6      
                                                                                                                                           
                                                                                                                               
 
 

Prvih godina XX veka, kada je na mestu gostionice „Kod engleske kraljice” podignuta sudska palata (danas Muzej Vojvodine). Tada je širi prostor ispred ove palate lepo uređen, zasejana je trava, zasađeno drveće, a kroz travnjak su napravljene zemljane staze. U parku prema Dunavskoj ulici postavljena je skulptura Nimfa u vidu vodoskoka, rad poznatog novosadskog vajara Đorđa Jovanovića, a 1925. godine okolo je napravljen prvi cvetni parter. Gradnja okolnih zgrada i probijanje bulevara uvek je podrazumevalo i dodatno uređenje najbližeg dela Dunavskog parka, ulepšavanje i ukrašavanje. Park se danas prostire na površini od 33.695 m2 , na jezeru su patke i labudovi, izgrađena je i česma s pijaćom vodom, povećan broj klupa, sada ih ima 135. Nekada su u parku bile bude s poslastičarnicom i cvećarom, sada postoji dom izviđača, a uz teniska igrališta mali restoran. Na park se naslanja i rukometno igralište, čiji je prednji deo, prema ulici Ive Lole Ribara, iskorišćen za male radnje pretežno ugostiteljskog karaktera.

                                     
 
 
                                                                                                                                                     download
                                                                                                                                                       
 
 
 
 
 
Travne površine zahvataju 22.000 m2, a ima ukupno 760 stabala dendroflore, pored deset hiljada komada ukrasnog listopadnog i zimzelenog šiblja, živih ograda, cvetnih gredica i perenskih zasada. U parku se nalaze mnoge vredne i retke vrste drveća. Pod zaštitu je stavljen izuzetno lep primerak piramidalnog hrastalužnjaka. Od listopadnog drveća ovde ima platana, lešnika, breza, koprivića, divljeg kestena, javora, srebrne lipe, jablana, od četinara jela, čempresa, crnog bora, tuja, od šiblja šimšira, žutike, japanske dunje, crvenog drena, kleke, itd.

                                                                      images

Pored Nimfe, ovde se nalaze još dva spomenika: sedeća figura Đure Jakšića, rad Jovana Soldatović a (1982) i uspravna figura Prepodobnog Sergija Radonješ kog, rad Vjačeslava Kulikova, poklon Društva rusko-srpskog prijateljstva iz Moskve (1992). Sa Lenjinovog trga (Trga mladenaca) 1974. prenesena je ovamo bista Branka Radičevića, rad Ivanke Acin (1953), a 1992. na kamenom postamentu postavljena bista Miroslava Antića, rad Pavla Radovanovića. Figura Đorđa Natoševića, od veštačkog kamena visine 220 cm, rad vajara Karla Baranjija iz Novog Sada, postavljena 1934. godine, na konzoli u zidu, iznad ulaza u zgradu u ulici Vojvode Putnika br. 1.


                                                         images_2                                      
                                            
                                   

Upišite komentar

Pretraga nekretnina po šifri